15.12.2017 | Zákazníci

Sloupky na přání

Intuitivně ovládaný dialogový řídící systém zvyšuje flexibilitu ve výrobě

Happy to have vyrábí vysoce kvalitní sloupky z nerezové oceli V4A ve své vlastní CNC výrobě. Sloupky jsou individuálně montovány z více než 100 jednotlivých součástí na žádost zákazníka. Aby byla schopna nabídnout toto ekonomicky atraktivním způsobem, firma Happy to have vyvíjí všechny jednotlivé díly sama a vyrábí je na CNC obráběcích centrech HURCO.

 

 

 

 

 

Obchodní myšlenka a požadavky na kvalitu, které překračují očekávání jejích dodavatelů, bylo spouštěčem pro Michaela Brauna pro jeho etablování na trhu se svou vlastní výrobou. Spontánně uzavřel svoji importní firmu a vytvořil svou vlastní malou výrobu výsuvných sloupků. V online obchodě si nyní zákazníci mohou smontovat „svůj“ sloupek. Jeden každý je vyroben z více než 100 jednotlivých součástí zcela dle požadavku zákazníka. Díky své vlastní výrobě může Happy to have také vyrábět produkty na zakázku, například, sloupky se silnější pevností stěny nebo s jiným systémem pohonu. Aby mohl zajistit tuto nabídku pro zákazníky za atraktivní cenu, ale stále byl ekonomicky životaschopný, používá Braun tři CNC obráběcí centra HURCO.

Společnost se specializovala na výrobu produktů, které je možno rychle smontovat ze stávajícího katalogu jednotlivých součástí. To je důvod, proč Michael Braun hledal robustní stroje s vysokou výkonností a velkou flexibilitou. „A takové, které nevyžadují příliš prostoru,“ dodává, a myslí přitom na svou malou výrobní halu. Tři kritéria, pro něž má HURCO ve svém portfoliu ty správné stroje. Co však bylo pro rozhodnutí zásadní, to byl nakonec intuitivně ovládaný řídící systém strojů dodavatele z Plieningu, nedaleko Mnichova v Německu. „V řídících systémech jiných výrobců byl první dojem vždy velmi komplexní,“ vzpomíná Michael Braun, když vzpomíná na počáteční fázi. YouTube video o dialogovém řídícím systému firmy HURCO vzbudilo jeho zájem a po návštěvě stánku výrobce obráběcích strojů na AMB 2014, bylo rozhodnuto.

Všechny stroje HURCO jsou vybaveny dialogovým řídícím systémem „Max 5“. Jeho vysoce výkonný řídící software WinMax CNC zjednodušuje programování. Řídící systém je samovysvětlující a zajišťuje, že krátké představení je pro pokrytí funkčnosti dostatečné. Vyškolení zaměstnanci jsou také rychle schopni s řídícím systémem pracovat. Toto významně snižuje spotřebu času při programování nebo přeprogramování. Aby bylo možno plně využívat výkonnost stroje, Braun a jeho manželka, s níž společně vede společnost, navštívili školící středisko HURCO ve Verl. Tam viděli aplikační techniky při práci a těžili z jejich zkušeností. Potom si je vyzkoušeli sami a získali své vlastní zkušenosti – dokud nebyly procesy perfektní, jednoduché a efektivní, vzpomíná Sabrina Braun: „Tak dobré a bezpečné, abychom byli schopni předat je našim prvním zaměstnancům.“

Prototypy, které vyrobil Braun na své prvním nákupu ─ VMX 10i starter modelu od HURCO ─ se již ukázaly jako velice slibné. Rychle zjistil, že byl schopen vyrábět za cenu, která by byla akceptována na trhu a dělat to v kvalitě, kterou by nemohl tímto způsobem importovat. Takto byl vyroben výsuvný sloupek na ochranu jízdních cest, parkovacích prostor nebo podobných ploch z nerezové oceli V4A s LED výstražným světlem. V plášti chránícím proti nečistotě a vodě, existuje zdvihací válec 10 bar, který pracuje při teplotách od minus 30 do plus 80 stupňů Celsia. Sloupek je určen pro interval 80,000 cyklů bez údržby a může být instalován samotným zákazníkem.

 

Pokud je dotazován na poměrně drahou nerezovou ocel, odpovídá Michael Braun svým velmi vlastním způsobem: „Zákazník by měl být šťastný, že má sloupek – což je důvod, proč se společnost jmenuje ‚Happy to have‘.“ Se správnými nástroji na stroji HURCO, není zpracování materiálu žádný problém: Konstrukce ve spojení s řídícím systémem, jakož i chytrým programováním dovolují řezné obrábění obrobků úsporně a pro vysoce kvalitní vyráběné součásti. Koneckonců, nejsou to složité součásti, ale pevné, robustní komponenty, které jsou vyráběny. Ty však musí přesně pasovat, vysvětluje Tobias Hillebrand, operátor ve firmě Happy to have.

Tým ve firmě Happy to have se nyní rozrostl na osm zaměstnanců a každý rok je vytvořeno více než 85,000 komponentů pro sloupky ve čtyřech různých konfiguracích na obráběcích centrech HURCO. Braun byl schopen implementovat vizi výroby vysoce kvalitních, ale snadno montovatelných sloupků pro parkovací prostory, jízdní cesty a garážové vjezdy a zachovat úzké distribuční kanály. Volají mu architekti, plánovací úřady, zahradníci a zahradní architekti nebo dokonce majitelé domů, vysvětluje Braun. „Začal jsem vyrábět sám, protože jsem chtěl nabídnout vysokou kvalitu za dobrou cenu. A to je přesně to, co jsem schopen realizovat v Německu s mojí myšlenkou a stroji od HURCO.“

www.braun-antriebe.de

 

Alexandra Banek
Kontakt

HURCO Werkzeugmaschinen GmbH
Alexandra Banek
Gewerbestraße 5 a
85652 Pliening

Telefon+49 (89) 905094 - 29
E-mail abanek@hurco.de